2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Moszkva barátkozna Észak-Koreával és a tálib vezetésű Afganisztánnal

frisshirek.hu | 2022. augusztus 15. - 21:00
Moszkva barátkozna Észak-Koreával és a tálib vezetésű Afganisztánnal
Vlagyimir Putyin kifejtette, Moszkva azt tervezi, hogy elmélyítse a két ország bilaterális kapcsolatait – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Mindeközben az afgán ipari és kereskedelmi minisztérium delegációja is Moszkvában tárgyalt a két ország közötti jövőbeni együttműködésről.

Moszkva és Phenjan közös erőfeszítéseket fog hozni a széleskörű, konstruktív együttműködés bővítése érdekében -írta az orosz elnök észak-koreai kollégájának Észak Korea nemzeti ünnepe, a Felszabadulás Napja alkalmából. A szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálják, s elősegítik majd a Koreai-félsziget, valamint az északkelet-ázsiai régió biztonsága és stabilitása erősítését is – áll Putyin levelében a The Guardian híradása szerint.

Mint ismeretes, vannak olyan feltételezések, melyek szerint az észak-koreai diktátor csapatokat küldene Ukrajnába, hogy új lendületet adjanak a megrekedni látszó orosz inváziónak. Ami konkrétum: az oroszok észak-koreai építőmunkásokat várnak Kelet-Ukrajnába, akik a a Donbasz újjáépítésében segédkeznek majd.

Oroszország kész együttműködni a tálibokkal is

A tálibok a megkerülhetetlen realitás a mai Afganisztánban, ezért együtt kell működni velük – jelentette ki Oroszország kabuli nagykövete.

Az afgán ipari és kereskedelmi minisztérium delegációja Moszkvában tárgyalt a két ország közötti jövőbeni együttműködésről. Kabul olajat, gabonát és napraforgót importálna Oroszországból. Moszkva számára elsősorban a közép-ázsiai pufferzóna - az egykori volt szovjet köztársaságok - biztonsága érdekében lenne fontos a jó kapcsolatok kiépítése Afganisztánnal.

Kép: wikipedia.org