2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 13o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A város és a volt szolgáltató vitája a lakosokon csattanhat

frisshirek.hu | 2022. augusztus 11. - 09:15
A város és a volt szolgáltató vitája a lakosokon csattanhat
Úgy tűnik, nem csillapodik Dunaújvárosban a tanácstalanság a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal (DVCSH) kapcsolatban, legalábbis a lakók ismét fel kellett, hogy tegyék a kérdést: fizessenek vagy sem?

„Én is ma kaptam levelet, csekkel együtt, nem tudom, mit tegyek?”

„Ennek már soha se lesz vége? Nem tudnak belenyugodni, vagy megéri küldözgetni a csekket, mert van, aki befizeti?”

- teszik fel sorra a kérdéseket a lakosok az egyik dunaújvárosi facebook-csoportban azzal kapcsolatban, hogy a napokban a Global FaKtor Zrt. komoly összegeteket tartalmazó csekket küldött ki nekik.

Hogy mi vezetett idáig?

Az ügy több mint egy évre nyúlik vissza, amikor is 2021. május 27-én Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasgi és koordinációs ügyekért felelős alpolgármestere sajtótájékoztatón keresztül bejelentette, hogy a felbontja szerződést az önkormányzat a a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal. A városlakók számára azonban cseppet sem zökkenőmentes és egyértelmű, hogy kinek kell fizetniük, ugyanis a szolgáltató cég korábban már küldött ki jogi perrel fenyegető levelet.

Az ok egyszerű volt, a Népszavának adott interjúból is kiderül, hogy a cég gazdasági adatai zavarosak voltak. Az utóbbi évtizedekben semmilyen módon nem látottt bele a város vezetése a DVCSH könyveibe, mert maga a koncesszió olyan irányítási jogokkal ruházta fel az egyébként kisebbségi tagként funkcionáló DVCSH-t, amely alapján erre az önkormányzatnak nem volt lehetősége.

Mint azt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere nyilatkozata alapján a cikk írja: „A korábban a Dunaferrnél is megfordult Pomázi Csabát Simicska Lajos egykori Fidesz-oligarchához, illetve a kormányfő feleségéhez, Lévai Anikóhoz kötött úgynevezett szolnoki csoporthoz sorolták. Változó helyzetére jellemző, hogy hőtermeléshez kötődő esetei miatt már a város előző, Fidesz-KDNP-s vezetése alatt is vizsgálat indult. A gyanú szerint ugyanis a közpénzen vásárolt, Dunaújvárost csődbe döntő úgynevezett gázmotorok valahogy Pomázi Csaba hőtermelőinél kötöttek ki.

Válaszolt a DVCSH is

A jogvitára jellemzően a DVCSH sem maradt csendben, honlapjukon az alábbi közleményt tették közzé még tavaly nyáron: 

"A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság végzi Dunaújváros közigazgatási területén a távhő és a közcélú ivóvíz, valamint szennyvíz-elvezetés és tisztítás közszolgáltatásokat 2021. június 30. napját követően is.

Tesszük ezt a törvényesség alapján és a hatályos jogszabályok és rendelkezések értelmében.
Sajnálatos, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem vette figyelembe a Kúria ezirányú ítéletét, amikor asszisztált Pintér Tamás polgármester és az általa képviselt csoport politikai törekvéseihez.”

Újabb levél, újabb tanácstalanság

Úgy tűnt, elül a téma, nincs további anomália, az új szolgáltató a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG), és mindenki hátradőlve megnyugodhat.

A napokban újabb fenyegető levelet kaptak a fogyasztók a Global Faktor Zrt.-től. A város egyik facebook-csoportjában megjelent kommentek alapján úgy tűnik, továbbra is tanácstalanok a befizetéssel kapcsolatban:

 „Én is kaptam…..állítólag 2011-es tartozás. Abszolút nem valós tartozások, van, ami 6 forint

Nekem még az is furcsa, hogy az összegek nem is stimmelnek semmivel, illetve a számlaszám sem. Akkor mire akarnak, hogy fizessek?

A fórumon is igyekezett a városvezetés szóvivője segítséget és megnyugtató választ adni a hozzászólóknak, de tegnap a DVG Zrt. hivatalos közleményt adott ki, amelyben egyértelműsíteni igyekszik, hogy fizessenek-e az emberek, vagy sem:

„Fontos ismét leszögezni: a Global Faktor Zrt. nem végrehajtó cég, Global Faktor nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége. Éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy semmiképpen ne fizesse be a kiküldött számlákat a nélkül, hogy azt alaposan ellenőrizte volna. Ha a számla 2021. július 1. utáni távhő-fogyasztást tartalmaz, akkor azzal nem kell foglalkoznia. Amennyiben viszont 2022. 05.01. előtti víz/csatorna fogyasztásról szóló összeg szerepel rajta, amit ön még nem fizetett ki és nem is vitatja, akkor azt az összeget meg kell fizetnie.

A DVCSH Kft. az elmúlt időszakban sorra bukta el a vétlen fogyasztók ellen indított pereit a Dunaújvárosi Járásbíróságon, amivel természetesen ezzel ők is tisztában vannak. Tisztességtelen magatartásuk, hogy a vízszámlákkal együtt jogosulatlan távhőszámlákat küldenek a gyanútlan fogyasztóknak, ismét csak azt erősítik meg, hogy ennek a tisztességtelen, a dunaújvárosiak életét évtizedek óta megkeserítő cégcsoportnak ajtót kellett mutatni.”

- zárul a felhívás tartalma, noha a fogyasztók jelenleg is rettegnek attól, hogy bármikor lekapcsolják őket a szolgáltatásról.