2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Győr: -9o - -8o
Az ország 19 megyéjében

A város és a volt szolgáltató vitája a lakosokon csattanhat

frisshirek.hu, 2022. augusztus 11. - 09:15
A város és a volt szolgáltató vitája a lakosokon csattanhat
Úgy tűnik, nem csillapodik Dunaújvárosban a tanácstalanság a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal (DVCSH) kapcsolatban, legalábbis a lakók ismét fel kellett, hogy tegyék a kérdést: fizessenek vagy sem?

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„Én is ma kaptam levelet, csekkel együtt, nem tudom, mit tegyek?”

„Ennek már soha se lesz vége? Nem tudnak belenyugodni, vagy megéri küldözgetni a csekket, mert van, aki befizeti?”

- teszik fel sorra a kérdéseket a lakosok az egyik dunaújvárosi facebook-csoportban azzal kapcsolatban, hogy a napokban a Global FaKtor Zrt. komoly összegeteket tartalmazó csekket küldött ki nekik.

Hogy mi vezetett idáig?

Az ügy több mint egy évre nyúlik vissza, amikor is 2021. május 27-én Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasgi és koordinációs ügyekért felelős alpolgármestere sajtótájékoztatón keresztül bejelentette, hogy a felbontja szerződést az önkormányzat a a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal. A városlakók számára azonban cseppet sem zökkenőmentes és egyértelmű, hogy kinek kell fizetniük, ugyanis a szolgáltató cég korábban már küldött ki jogi perrel fenyegető levelet.

Az ok egyszerű volt, a Népszavának adott interjúból is kiderül, hogy a cég gazdasági adatai zavarosak voltak. Az utóbbi évtizedekben semmilyen módon nem látottt bele a város vezetése a DVCSH könyveibe, mert maga a koncesszió olyan irányítási jogokkal ruházta fel az egyébként kisebbségi tagként funkcionáló DVCSH-t, amely alapján erre az önkormányzatnak nem volt lehetősége.

Mint azt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere nyilatkozata alapján a cikk írja: „A korábban a Dunaferrnél is megfordult Pomázi Csabát Simicska Lajos egykori Fidesz-oligarchához, illetve a kormányfő feleségéhez, Lévai Anikóhoz kötött úgynevezett szolnoki csoporthoz sorolták. Változó helyzetére jellemző, hogy hőtermeléshez kötődő esetei miatt már a város előző, Fidesz-KDNP-s vezetése alatt is vizsgálat indult. A gyanú szerint ugyanis a közpénzen vásárolt, Dunaújvárost csődbe döntő úgynevezett gázmotorok valahogy Pomázi Csaba hőtermelőinél kötöttek ki.

Válaszolt a DVCSH is

A jogvitára jellemzően a DVCSH sem maradt csendben, honlapjukon az alábbi közleményt tették közzé még tavaly nyáron: 

"A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság végzi Dunaújváros közigazgatási területén a távhő és a közcélú ivóvíz, valamint szennyvíz-elvezetés és tisztítás közszolgáltatásokat 2021. június 30. napját követően is.

Tesszük ezt a törvényesség alapján és a hatályos jogszabályok és rendelkezések értelmében.
Sajnálatos, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem vette figyelembe a Kúria ezirányú ítéletét, amikor asszisztált Pintér Tamás polgármester és az általa képviselt csoport politikai törekvéseihez.”

Újabb levél, újabb tanácstalanság

Úgy tűnt, elül a téma, nincs további anomália, az új szolgáltató a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG), és mindenki hátradőlve megnyugodhat.

A napokban újabb fenyegető levelet kaptak a fogyasztók a Global Faktor Zrt.-től. A város egyik facebook-csoportjában megjelent kommentek alapján úgy tűnik, továbbra is tanácstalanok a befizetéssel kapcsolatban:

 „Én is kaptam…..állítólag 2011-es tartozás. Abszolút nem valós tartozások, van, ami 6 forint

Nekem még az is furcsa, hogy az összegek nem is stimmelnek semmivel, illetve a számlaszám sem. Akkor mire akarnak, hogy fizessek?

A fórumon is igyekezett a városvezetés szóvivője segítséget és megnyugtató választ adni a hozzászólóknak, de tegnap a DVG Zrt. hivatalos közleményt adott ki, amelyben egyértelműsíteni igyekszik, hogy fizessenek-e az emberek, vagy sem:

„Fontos ismét leszögezni: a Global Faktor Zrt. nem végrehajtó cég, Global Faktor nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége. Éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy semmiképpen ne fizesse be a kiküldött számlákat a nélkül, hogy azt alaposan ellenőrizte volna. Ha a számla 2021. július 1. utáni távhő-fogyasztást tartalmaz, akkor azzal nem kell foglalkoznia. Amennyiben viszont 2022. 05.01. előtti víz/csatorna fogyasztásról szóló összeg szerepel rajta, amit ön még nem fizetett ki és nem is vitatja, akkor azt az összeget meg kell fizetnie.

A DVCSH Kft. az elmúlt időszakban sorra bukta el a vétlen fogyasztók ellen indított pereit a Dunaújvárosi Járásbíróságon, amivel természetesen ezzel ők is tisztában vannak. Tisztességtelen magatartásuk, hogy a vízszámlákkal együtt jogosulatlan távhőszámlákat küldenek a gyanútlan fogyasztóknak, ismét csak azt erősítik meg, hogy ennek a tisztességtelen, a dunaújvárosiak életét évtizedek óta megkeserítő cégcsoportnak ajtót kellett mutatni.”

- zárul a felhívás tartalma, noha a fogyasztók jelenleg is rettegnek attól, hogy bármikor lekapcsolják őket a szolgáltatásról.