2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Sötét felhőkkel induló rezsiemelős augusztus

frisshirek.hu, 2022. augusztus 03. - 16:00
Sötét felhőkkel induló rezsiemelős augusztus
Új szakasz kezdődött 2022. augusztus 1-től kezdődően a háztartások számára, ugyanis túlfogyasztás esetén többszörösét kell fizetniük az eddigi rezsinek. Megkérdeztünk kecskeméti családokat, hogyan spórolnak. Nézzük!

A kormány új fogalmakat vezetett be 2022-ben. A Kata-s lett az új adócsaló, a magánszemélyek pedig a túlfogyasztók, akik az átlagfogasztás felett kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha ki akarják, vagy egyáltalán ki tudják fizetni a rezsit.

Orbán Viktor rádiós nyilatkozatában kijelentette, hogy

Az átlag felett fogyasztónak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni”.

Igen ám, ez mind szép és még jól is hangzik olyan embertől hallva, aki nemrég kapott fizetésemelést,  továbbá jelentősen megemelte a miniszterek és államtitkárok bérét. Mindemellett azzal kampányolt a választásokig, hogy megvédik a rezsicsökkentést, amit lássunk be, nem sikerült.

Ezzel szemben az átlag polgárok csupán a fizetésükből élnek, azokról a mikro-,kis-, és középvállalkozásokról nem is beszélve, akik Kata-ztak és 24 óra alatt kihúzták a lábuk alól a talajt.

Megkerestünk a családokat, akik közül többen is megosztották gondolataikat.

A megkérdezettek közül Ilona szerint, eddig sem lépték túl férjével és gyermekükkel a fogyasztást a villany és a gáz esetében, ezért ő maximum annyit tesz, hogy LED világításra cseréli az égőket otthon.

Anna egy kis politikát is belevitt a válaszaiba, mert szerinte azoknak kellene a többletet fizetni, akik törzsszavazói a kormánynak. Ettől függetlenül nem tudja hogyan tovább, eddig is a gyerekei segítették ki télen. Fogalma sincs, miből fizesse ki majd a gázszámlát, pedig csak egy helyiséget fűt jóformán. Gondolkodik egy hordozható kályhán, de jelenleg a lakosság felvásárolta az összeset.

Jázmin és családja többet fog a kemencében és a kerti tűzrakóban sütni, emellett pedig egyszerre nagyobb adagot főz és azt fogják több napig enni. Egy fokkal alacsonyabbra állítják a termosztátot. Eddig szárítógépet használtak a gyerekruhákhoz, most már megvárják, míg magától megszáradnak a ruhák, mert így kevesebb áramot fogyasztanak.

A válaszadók közül főleg a családi házban élők vannak leginkább kétségbe esve, mert fogalmuk sincs hogyan fogják kifizetni a rezsit.

A rezsiár többszörös megfizetése mellett több probléma is fennáll, mert a mai társadalom már nem tudja mi az a spórolás, és nem is fog tudni spórolni. Nagyon el van kényelmesedve mindenki.

Kép: Pixabay