2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Győr: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nincs több ingyen parkolás a veszprémi Balaton plázában!

Nagy Brigitta, 2022. július 31. - 23:05
Nincs több ingyen parkolás a veszprémi Balaton plázában!
Még májusban tette közzé a pláza és több helyi hírportál is, hogy a veszprémi Balaton Plázában június 1-től - a mozijeggyel érvényesíthető 3 óra kivételével - teljesen megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége. Utánajártunk, mik a friss hírek a témában, hogyan viselik a helyiek a változást.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhívás ellenére az emberekben nem tudatosult a parkolási lehetőség módosulása, így igen sok fennakadás tapasztalható a kivezető sorompónál.

A jelenlegi szabályok értelmében a plázában az első két óra parkolás 300 forintba kerül, ezután minden megkezdett óra szintén 300 forint. Ha moziba megyünk, akkor a mozijeggyel 3 óra ingyenes parkolást vehetünk igénybe, amihez a parkolójegyet először a mozi pénztárában, majd a fizető parkolóautomatánál kell érvényesítenünk.

Hogyan fogadják a változást a helyiek?

Ottlétünkkor tapasztaltuk, hogy nagyjából minden második kifelé igyekvő autó kénytelen visszatolatni a sorompótól, mivel az emberek nincsenek tisztában az új, június 1-jével megváltozott fizetős rendszerrel. Ennek eredménye a kijáratnál tapasztalható káosz, ugyanis a tolató autók nem kis felfordulást okoznak. Persze, emellett tapasztalható az a mélynek nem nevezhető empátia is, amivel a többi járművezető fordul a szerencsétlen tolatásra kényszerülők felé – persze csak addig, míg ő is hasonlóan nem jár.

Megkérdeztünk pár autóst, mi a véleményük a pláza új szabályáról:

„Alapvetően nem az a gondom, hogy fizetni kell a parkolásért, hanem hogy ennyire nincs az arcunkba tolva a figyelmeztetés, itt a helyszínen.” – mondta egy szintén tolatásra kényszerült vezető.

„Úgy gondolom, a pláza ezt jobban is kommunikálhatná, kicsit feltűnőbben, hogy ne érje az embereket meglepetés. Úgyis itt kell parkolni, hiszen a környék ingyenes lehetőségei többnyire dugig vannak, tehát fizetni fogunk, de megkímélhetnének minket ettől a felesleges idétlenkedéstől a sorompónál, amikor kifelé igyekszünk.” – tette hozzá.

Egy éppen a kifelé vezető sorban várakozó hölgy így nyilatkozott: „Pofátlanságnak tartom ezt az új parkolási rendszert. Az első ingyenes órát csak az vette igénybe, akinek gyors elintéznivalója volt a plázában. Ha túllépte a 60 percet, fizetett, de tudott is róla. Tehát nem vette el senki a parkolási lehetőséget másoktól. Én sűrűn járok ide, mindig itt parkolok, észrevehetően kevesebb volt a parkoló autó, mióta csak az első óra volt ingyenes, tehát mindig volt szabad hely.”

Hol parkoljunk ezután?

Azok számára, akik nem akarnak a pláza parkolójában megállni, a mellette lévő benzinkút és a pláza közötti területen, illetve a kút másik oldalán adott a lehetőség az ingyenes parkolásra. Ám sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a helyeken szinte képtelenség szabad helyeket találni, így - hacsak nem sétálunk kicsit többet – kénytelenek vagyunk a fizetős megoldást választani.

Nem csak a parkolásért kell fizetni!

A pláza másik aránylag új intézkedése az volt, mikor március 23-tól bevezette a fizetős mosdóhasználatot is. Jelenleg a wc használata 100 forintos tételt jelent. Ez egyébként nem sok, de a friss hírek szerint a helyieknek a bevezetés óta sem tetszik ez a változás.