2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Kiadták a kilövési engedélyt a hódokra

frisshirek.hu, 2022. augusztus 01. - 07:00
Kiadták a kilövési engedélyt a hódokra
Túlságosan elszaporodtak, Zalában már áramszünetet is okozott a rágcsálók tevékenysége! Új rendelkezések láttak napvilágot az eurázsiai hóddal (Castor fiber) kapcsolatban a Magyar Közlöny 128. számában – írja a Vadászerdő Blog.

Az új rendelet értelmében „közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében” riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető.

A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a a természetvédelmi hatóság engedélyével – írja a 444.hu.

A hódokkal csak a baj van az utóbbi időben, mi is sokat foglalkoztunk velük és az általuk okozott károkkal.

Legutóbb Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere kelt ki ellenük, ekképp: „A hód-imádóknak küldöm sok szeretettel aranyoskáik legújabb akciójának eredményét. Csak azért nem történt tragédia, mert éppen nem horgászott senki. A Rába számos szakaszán már nem lehet kajakozni, biztonságosan horgászni, a potenciális árvízveszélyről már említést sem teszek, mert azoknak, akik tehetnének ez ellen, homokba van dugva a fejük”.

Világuralomra törnek a hódok?

A hódok nem csak a Rába szentgotthárdi szakaszán jelentenek problémát.

Az egész Dunántúlon jelen vannak, szűkebb környezetünkben, az Abért-tónál, a Gyöngyös-patakon, Toronynál az Aranypatakon, a Perintnél és a szombathelyi Csónakázótónál is.

A szentgotthárdi helyzetet is bemutattuk három éve, Zalában áramszünetet is okoztak, legutóbb Körmendről, szintén a Rábáról jelentették áldatlan tevékenységüket – írta a Nyugat.hu.