2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Spórolási tippek a túlfogyasztás csökkentésére

Bódogh Gabriella, 2022. július 25. - 19:56
Spórolási tippek a túlfogyasztás csökkentésére
Kijöttek a rezsicsökkentés csökkentett árai, ami drasztikusan érinti azokat, akik az állam szerint túlfogyasztónak számítanak. Az internetet böngészve találtunk rá hasznos tippekre, mivel spórolhatsz az áram és fűtésszámlán a vízfogyasztással együtt. Nézzük őket!

Villany

1, Kapcsold le a világítást! Egyértelműnek tűnik, pedig sokan hagyják felkapcsolva feleslegesen a villanyt a szobákban.
2, Gondold át, milyen égőket használsz! Érdemes hatékonyabb világítási formára váltani, LED-re váltani. Még az is lehet, hogy este egy gyertya hangulatosabb, mint bármi más.
3, Ne hagyd standby-üzemmódban az elektronikát! A televíziók, monitorok, lámpák mind fogyasztanak ilyenkor, a töltőket is pazarlás feldugva hagyni. Húzd ki őket a konnektorból vagy vegyél olyan elosztót, amit ki lehet kapcsolni!
4, Használd ki a természetes fényt, ne világíts nappal sehol!
5, A légkondi nagy fogyasztó, sokat lehet vele spórolni. Tekerd feljebb és ne hagyd bekapcsolva, ha nem vagy otthon! Érdemes máshogy is védekezni a meleg ellen, sötétíteni inkább a szobát, de csak ha nem kell cserébe világítani. A redőny télen és nyáron is hatékonyabb.

Fűtés

1, Nyár közepén még távolinak tűnik, de a jelen helyzet alapján a fűtési szezonban legalább annyit, ha nem többet fogunk fizetni a melegért, mint most. Ugyanúgy drága lesz a gáz és a villany, és ugyanúgy piaci árat fizetünk érte. Rá lehet készülni a téli időszakra.
2, Tekerd lejjebb a fűtést, ha lehet! Öltözz inkább melegebben! Emberfüggő, de akár 20-21 °C is elegendő lehet a komfortérzethez. Az MVM-nek még ajánlásai is vannak: szerintük a hálóban 16-18 fok, a nappaliban 20, a folyosón 15 fok is elég.
3, Ne fűts fel feleslegesen kevésbé használt szobákat, a fűtés ne menjen, ha nem vagy otthon! Állítsd be megfelelően a kazánt, az alapbeállítás lehet, hogy indokolatlanul melegre van programozva. És használd tudatosabban a termosztátot, ha van!
4, A szigetelésen, nyílászárókon nagyon sok múlik. Érdemes újraszigetelni, ha nem lehet, huzatfogót használni az ajtóknál, ablakoknál.
5, A redőny, akár egy reluxa is segít, hogy kicsit bent tartsa a meleget.
6, Érdemes beruházni hatékony fűtési rendszerbe, cserélni a bojlert, kazánt.

Víz és meleg víz

1, Tusolj kevesebb ideig és hatékonyabban, kevesebb vízzel!
2, Ne folyasd feleslegesen a vizet! Különösen fogmosás, mosogatás közben. Akár literek mennek el a semmibe minden alkalommal.
3, Ha csöpög valami, javítsd meg! Naponta több tíz liter víz tud elcsöpögni.
4, Mosáskor használj hidegebb programot, és csak akkor indíts el, ha megtelik a dob.
5, Kézi mosogatásnál ne mosogass forró vízben, az öblítés kivételével ne folyasd a vizet. A mosogatógépnél válassz energiatakarékos programot!

Kép: Pixabay