2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Darázsinvázió a megyében

Tóth Zsuzsa, 2022. július 21. - 18:41
Darázsinvázió a megyében
.Az ország egyes pontjain nagy problémát okoznak az elszaporodott darazsak. Ilyen gond például a Rábaközben is, ahol többen kerültek már orvoshoz allergiás reakciók miatt. Heves fájdalmakról számoltak be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ugyan már májusban felhívták a szakemberek a figyelmet egyes védett darázsfajok tömeges megjelenésére, ám vannak olyan fajtáik, amik miatt az aggodalom nem hasztalan. Általánosságban elmondható, hogy védett fajok, eszmei érték ide vagy oda, az emberek a békés háziméheket leszámítva védekezni próbálnak ellenük, ha veszélyben érzik magukat, vagy a gyermekeiket. Vannak az erős irtószerek, de más, környezetkímélőbb alternatív megoldásokat is bevetnek. Persze ez felveti még azt az érdekes kérdést is, ha több védett faj található köztük, miért engednek kereskedelmi forgalomba irtószereket ellenük?

„Két hete négy darázs csípte meg a kezem. Jött az egyik, majd megtámadott utána a többi. Egy hétig használhatatlan volt a kezem, annyira feldagadt, így a munkából is kiestem. Nagyon lassan apadt le, orvoshoz kellett fordulnom, aki azonnal injekciót adott, és egy gyógyszert, amit egy hétig szedtem. Nem telt el két hét, léptem bele a gumicsizmámba, hogy kimenjek az álltokhoz, talpon csípett kettő is. Akkor még nem is volt nagyon durva, másnapra viszont rettenetesen feldagadt, jegeltem, és megint csak szedtem a gyógyszert…Egyszerűen az egész udvar tele van velük, már nem tudom, milyen módon védekezzünk, pláne, hogy a gyerekek is ott játszanak, de már ők is rettegnek tőlük.” – számolt be az egyik beteg.

Méhészt kérdeztünk az esetről, aki elmondtam, hogy idén nagyon sok van belőlük, de az elszaporodásuk oka egyelőre számukra nem ismert.

„Nagyon veszélyesek tudnak lenni, de mindenképpen tudni kell különbséget tenni a hasznos háziméhek, és a különböző darázsfajták között. Én nem mondanám, hogy az emberek álljanak neki ész nélkül mindent lefújni, és irtani, azonban vannak bizonyos „koktélok”, ami őket elintézi, azonban a méhekre nem veszélyes. Egy üres PET palack tetejére vágjunk, vagy égessünk egy kis lyukat, ahol beférnek. Egy liter vízhez adjunk úgy 20- 30 deka cukrot, és 2 deci sörrel bolondítsuk meg. Tegyünk bele egy pici ecetet, arra nem mennek a méhék, így nem kerülnek veszélybe, ám az ártalmas fajokat elintézik. Azt javasolnám, hogy mindenképpen tartsanak otthon allergia elleni gyógyszert, gyerekeknek már szirup formában is lehet kapni, mert sosem lehet tudni mikor, lesz baj. Vannak sajnos szélsőséges esetek is. Az egyik kollégámat viszonylag rövid idő alatt háromszor csípték meg, harmadjára a mentő vitte el, és újra kellett éleszteni…”

Egészségügyi szakemberekkel is beszéltünk a témában, akik szintén hasznos dolgokra hívták fel a figyelmet.

„ Azt tudni kell, hogy emberek nagy része tévesen hiszi azt, hogy allergiás a méhe, vagy darázs csípésre, harapásra. Nem arra allergiások, hanem arra, amit ezek az állatok összeszednek a természetben. Különböző pollenek, vagy permetszerek hatása indít reakciót az emberi szervezetben, ami valakinél enyhébb, valakinél egészen drasztikus. Ilyen például az anafilaxiás sokk is, ami a
szervezet idegen anyaggal való reakciója során fellépő súlyos, életet veszélyeztető túlérzékenységi reakció. Amit tudunk javasolni, ha nagyobb bajt észlelünk, túlzó viszketést, gombóc érzetet a torokban, fulladást, ne vacakoljunk, azonnal hívjunk mentőt! Sajnos az átlagos calcium amire sokan még mindig esküsznek, egész egyszerűen nem hatásos, mi ilyenre már nem is használjuk, így semmi esetre se azzal próbájuk megmenti az életünket, és másét sem. Gyerekeknél kell még erre nagyon odafigyelni. Jellemző a szülőkre, hogy azt hiszik, ha a gyereket egyszer megcsípte egy méhe vagy darázs, és nem lett baja, akkor megnyugodnak, mert szerintük nem allergiás rá. Ám az első esetnél ez még nem jön
ki, a másodiknál dől el.”

Ha kezet, lábat éri csípés, az a kellemetlenségek mellett még egy jobbik eset, azonban, ha a lágy szövetet találnak el – nyak, ajkak, szem, ott szinte pillanatok alatt beállhat az anafilaxiás sokk, ami az
életünkbe is kerülhet. Mindenképpen tartsunk otthon megfelelő gyógyszert, ezekre a legalkalmasabbak az antihisztamin tartamúak, de előtte kérjük ki szakember, orvos véleményét. Olvasóinknak talán hasznos információ lehet, hogy most kerül be a bizonyos gyors segítségű, életmentő - injekció a TB támogatott gyógyszerek listájába, ami szintén egy jó alternatíva lehet.